sokrat i ksantipa
Stvaranja

O moći i prirodi čoveka

Ovaj tekst je priča ispričana u formi Platonovih dijaloga. Možda najviše vuče na Gozbu. Ne toliko po temi, mada ima tu i ljubavnog odnosa, a i pilo se vina, već po atmosferi. Mada, uočišeš, i pored pripovedanja u aoristu, dosta je moderna. Stavljena je u poseban kontekst.

Kao prvo, probija se antčka rodna diskriminacija time što je žena jedna od učesnica filosofskog dijaloga. Druga zanimljiva okolnost je ta da se radi o bračnom paru.

Protagonisti su Sokrat i njegova žena, oštrokonđa, Ksantipa.

Dok se bave prirodom moći i čoveka u tom kontekstu, kroz tekst se na šaljiv način provlači njihov odnos, a prema predanju da Sokratu nije bilo lako sa svojom trideset godina mlađom ženim.

Ksantipa, žena filosofa Sokrata, uživala je glas da je bila posebno prgava i svadljiva žena, neiscrpan izvor svađa i danju i noću te tipično ženskih briga. A Alikibijad je, pun čuđenja za ova njena neprestana zanovetanja mužu, pitao Sokrata zbog čega ne otera iz kuće ovako oštru ženu. “Zato”, reče Sokrat, “jer podnoseći u kući takvu ženu, priučavam se i vežbam lakše podnositi nasrtljivost i nepravde onih izvan kuće.

Ovu zabelešku o njihovom odnosu napravio je Aulo Gelije, rimski pisac iz II veka nove ere.

Kako je takvu ženu Sokrat uopšte naveo na majeutiku (njegova metoda porađanja istine kroz usmerena pitanja) i do čega su došli, razgovarajući o moći i prirodi čoveka, pročitaj u priči.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *